Baykuş Evi (The Owl House) Çizgi Filminde Eşcinsellik Temsili

2020 yılında Disney Channel’da yayınlanmaya başlayan Baykuş Evi, 3 sezonluk bir animasyon çizgi dizisi. Fantastik öğelerle dolu olan bu dizi, sahip olduğu karakter tipleriyle diğer animasyon türlerinden belirgin bir biçimde ayrılıyor.
Dizide, Luz adında cadı olmak isteyen bir genç kızın hikayesi işleniyor. Luz hakkında gözümüze çarpan ilk detay ise onun bir kız çocuğu olmasına rağmen özellikle erkeksi kıyafetler giymesi ve daha maskülen tavırlarda bulunması oluyor.

Bu karaktere çizilen imaj o kadar kafa karıştırıcı ki başlangıçta onun bir kız mı yoksa bir erkek mi olduğuna karar vermekte zorlanıyorsunuz. Yayınlandığı ilk zamanlar bu belirsizlik izleyicide de bir merak uyandırıyor ve dizi zihinlerde bıraktığı soru işaretleriyle kitlelerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Başlarda erkeklere ilgi gösteren Luz, çok geçmeden Amity adında bir kız arkadaş ediniyor. Bu noktadan sonra Luz biseksüel yani her iki cinse karşı da cinsel meyil hisseden, arkadaşı Amity ise lezbiyen bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. İkisi arasında utangaç ama aynı zamanda da cüretkar bir iletişim şekli kurulmuş. İzlerken iki kız çocuğu arasındaki cinsel gerilimi hissedebiliyorsunuz. İlerleyen bölümlerde ise ilişkilerinin çok daha ileri bir boyuta geçirilmeye çalışıldığı anlaşılıyor.

Öyle ki dizinin animasyon süpervizörü karakterlerin dans sahnesini “uzaktan bile olsa eşcinsel bir şey yaptıkları ilk an” olarak nitelendirilebiliyor. Bu sahnedeki yakınlık haricinde göze çarpan bir diğer detay ise erkeksi bir stile sahip olan Luz’un özellikle pembe bir etek giymesi. Karakterlerin stilleri belli bir cinsiyeti ifade etmeyecek şekilde aykırı bir tasarıma sahip.
Dizinin kurucusu olan Dana Terrace kendisinin de bir biseksüel olduğunu ve her zaman bir biseksüel karakter yazmak istediğini vurgulayarak Luz karakterinin temsil ettiği değerleri işaret ediyor. Takip eden bölümlerde iki kız çocuğu arasındaki ilişki romantik öğelerle süslenerek işlenmeye devam ediyor.


İki kız arasındaki aşk ve öpüşme sahnelerinin yoğun olarak işlendiği dizide her şey bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Baykuş Evi, LGBT topluluğunu temsilen kadrosuna yeni karakterler eklemeye devam ediyor.

Örneğin, dizide Willow Park adında bir kız çocuğunun iki “babası” olduğunu görüyoruz. Eşcinsel evlilik örneği bu karakterler üzerinden izleyici kitlesine sunuluyor.

Bir diğer örnek ise Raine Whispers adlı erkek karakter. Kendisi non-binary yani iki cinsiyeti reddeden ve iki cinsiyetten birinde hissetmediğini iddia eden bir erkek olarak kadroda yer alıyor. Dizide işlenen LGBT öğelerinin herkesin rahatlıkla fark edebileceği bir düzeyde olduğunu söylemek mümkün.
7 yaş ve üzeri kitleye hitap eden Baykuş Evi temelde queer ideolojinin temsiliyetini yapan bir zemine sahip. Queer ideolojisi ise kısaca cinsel sınırsızlık, nötrlük vurgusu yapan ve toplumsal düzene de müdahale etmeyi amaçlayan bir ideoloji. Bu yönüyle Baykuş Evi, gerek içeriğindeki karakterler, gerek temelde temsil ettiği değerler göz önüne alındığında 7 yaş ve üzeri çocuklar için uygunluğu tartışılacak bir yapım.
1 Ağustos 2023
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
Bize Katılın!
Yeni içeriklerden haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olun.
Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Yorumlar (1)
Bu diziyi çocuğumun izlemesini nasıl engellerim?