Cinsiyet Değişiminden Pişman Olan Genç Kız, Amerikan Pediatri Akademisi'ne Dava Açtı

17 yaşındayken intihara teşebbüs ettikten sonra cinsiyet değiştirme çabasının bir hata olduğunu fark eden Ayala, 'diğer masum genç kızları' uyarmak için bir belgesel hazırladı. Şu anda 20 yaşında olan Isabella Ayala, cinsiyet değiştirme sürecine 14 yaşında başlamıştı.
Florida'da 14 yaşında cinsiyet değiştirmeye karar veren, ancak üç yıl sonra bundan vazgeçen genç bir kız, hikayesini yeni bir belgeselde anlattı. Şu anda 20 yaşında olan Isabelle Ayala, 45 dakikalık bir muayenenin ardından kendisine testosteron verildiğini söyleyerek Amerikan Pediatri Akademisi'ne dava açtı.
Belgesel yapımcılarına ameliyatın kendisine hiç teklif edilmediği için buna şükrettiğini, çünkü bunun hayatını mahvedeceğini söyledi. Ayala, "Bunun başka masum genç kızların başına gelmesini gerçekten istemiyorum," dedi. Cinsiyet disforisi (cinsiyet hoşnutsuzluğu) tanısı konmadan önce doktorların onu yalnızca çok kısa bir süre değerlendirdiğini söyledi. 'Eğer biraz daha fazla değerlendirilseydim asla bu olmazdı. Tüm hayatımı değiştirmeniz ve bana geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşatmanız 45 dakikanızı aldı.”
Ayala, prosedürlerin çok hızlı ve çok kolay bir şekilde teklif edildiğini düşündüğünü söyledi. "Ergenliğin ve doğal biyolojimizin bize düşman olmasını istemiyorum" dedi.
Belgesel, Bağımsız Kadın Forumu'nun Kimlik Krizi serisinin bir parçası. Ayala internette nasıl bir trans topluluğu bulduğunu ve cinsiyet değiştirme fikrini nasıl benimsediğinden bahsetti. Çocukken cinsel istismara uğradığını ve kaçmak istediğini söyledi. "Kadın olmaya bağladığım bir sürü talihsiz olay yüzünden cinsiyet değiştirmeye karar verdim. Ve bu şeyler kadın olmaktan nefret etmeme neden oldu," dedi ve trans topluluğuyla ilk kez 11 yaşındayken Tumblr'da tanıştığını da ekledi. 'Bu beni iyileştirecek,' diye düşünmüştü.
Ayala, internet forumları ve sosyal medyanın kendisine intihara meyilli olduğunu söylemeyi öğrettiğini ve bu nedenle 14 yaşındayken doktorları kendisine yardım etmeleri için ikna ettiğini söyledi. Ayala şimdi kobay olarak kullanıldığını ileri sürerek doktorlara da dava açtı. "İnternetten, [doktorlarımı ve ailemi] beni onaylamazlarsa kendimi öldüreceğime ikna etmem gerektiğini öğrendim" dedi. "Ben sağlıklı bir çocuktum. Fiziksel olarak da sağlıklı bir çocuktum.’’
Ayala, Amerikan Pediatri Akademisi LGBT Sağlık ve Zindelik Komitesi Başkanı Dr. Jason Rafferty'nin ilk ziyaretten sonra kendisine testosteron reçete ettiğini iddia etti. Başkalarının da acı çekmesini önlemek için yasal yollara başvurduğunu söyledi. ‘'Bu doktorların artık çalışmasını istemiyorum, gerçekten istemiyorum. Verdikleri zararı görmezden geldikleri sürece çalışmayı hak ettiklerini düşünmüyorum.’’

Hikaye anlatımı direktörü ve belgeselin baş yapımcısı Kelsey Bolar, The New York Post'a yaptığı açıklamada Ayala'nın hikayesinin ilgi çekici olduğunu söyledi. Bolar, "Isabelle hakkında ilginç bulduğum şey, onun dikkat çekmek isteyen biri olmaması" dedi. "Bunu gerçekten geçerli sebepleri olduğu için yapıyor.’’
Ayala, doktorların kendisine ilaçları reçete ederken otizm, DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) ve TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), anksiyete bozukluğu, bipolar bozukluk ve depresyon hastası olduğu gerçeğini göz ardı ettiklerini söyledi. Bu nedenle, birçok kişi tarafından yetkili bir rehber olarak algılanan ve cinsiyet değişimine ilişkin sahte bir 'politika beyanı' yayınlayarak halkı bilerek yanıltan Amerikan Pediatri Akademisi'ne ve kendisini tedavi eden doktorlara dava açtı.
Şimdiyse, genç yaşına rağmen, genellikle menopozdan sonra ortaya çıkan vajinal kuruluk, yanma ve kaşıntı gibi semptomlardan şikayetçi ve gelecekte çocuk sahibi olabileceğinden emin değil. Ayrıca doktorlara testosteron alma konusunda emin olmadığını çünkü gelecekte biyolojik bir çocuk sahibi olmak isteyebileceğini de söylemiş. Testosteron adet döngüsünü durduran ve yumurtalıkların östrojen üretme yeteneğini azaltan bir erkeklik hormonudur; bu da doğurganlığı ve cinsel işlevi etkileyebileceği anlamına gelir.
Ayala, 2017'de intihara teşebbüs etti. Daha sonra Haziran 2018'de Florida'ya geri döndü ve yaklaşık bir yıl daha testosteron kullanmaya devam etti, ancak ardından bunu aniden bıraktı. Ayala, karşı cinsiyet hormonlarını bırakınca yavaş yavaş cinsiyet hoşnutsuzluğundan kurtuldu ve erkek olmadığını fark etti. Yıllar süren testosteron enjeksiyonları onu vajinal atrofiye, fiziksel ağrıya ve ailesinde yalnızca erkeklerde görülen Hashimoto hastalığının tetiklenmesine neden oldu.
Isabelle, aşırı testosteron kullanımından dolayı vajinal atrofiden muzdarip; yüz ve vücut kıllarıyla uğraşıyor; bozulmuş kemik yapısıyla mücadele ediyor; doğurganlığının geri dönülemez biçimde tehlikeye girip girmediğinden emin değil. Davada, hâlâ akıl sağlığı sorunları olduğu ve pişmanlık duygusuyla daha da artan kaygı ve depresyon dönemleriyle uğraştığı belirtildi.
Cinsiyet değiştirmekten vazgeçen ve tıbbi sorumlulara dava açan başkaları da mevcut; ancak Ayala, Amerikan Pediatri Akademisi'ni doğrudan hedef alan ilk kişi oldu. Tazminat ve cezai tazminat olarak belirtilmeyen bir miktar talep ediyor.
Kaynak: dailymail.co.uk
2 Ocak 2024
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK İÇERİKLER
Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Yorumlar (2)
Gençleri kandırıp hormonlar ameliyatlar üzerinden dünyanın parasını kazanıyorlar. Türkiye'de de örneklerini duymaya başladık. Daha da yaygınlaşmadan önü kesilmeli.
Özgürlük adı altında önce insanların psikolojilerini bozuyor sonra bir de fiziksel müdahalelerle sözde tedavi ediyorlar. Pişmanım dediğindeyse yine suçlu sen oluyorsun. Çok yazık..